Als je (ski)schoen maar goed zit!

Niets is zo vervelend als zere voeten tijdens de wintersport. Iets wat we allemaal willen en kunnen (!) voorkomen. De dagen of weken die je in het jaar dat je op de ski’s staat wil je geen last hebben van je voeten. Juist het feit dat je niet zoveel dagen per jaar skiet, maakt het des te meer belangrijk dat je juist die dagen geen zere voeten hebt. Welke verschillen zitten er in skischoenen en wat komt er allemaal kijken bij het kopen van nieuwe skischoenen?

Bij het kopen van nieuwe skischoenen is het belangrijk dat je eerst kijkt naar de maat en de stijfheid. Iedereen weet dat je in de skihouding moet gaan staan wanneer je skischoenen aan hebt en dan de voorkant van de skischoenen niet mag voelen. Maar het beste kun je het als volgt doen:

Doe je voet in de buitenschaal van de skischoen (dus zonder binnenschoen) en als je voet helemaal naar voren schuift en je kunt ongeveer twee vingers bij je hak plaatsen, dan heb je de juiste maat te pakken. Vervolgens doe je de binnenschoen weer in de buitenschaal en pas je de skischoen nogmaals. De pasvorm is verschillend per merk, maar ook per soort skischoen. Heb je meteen pijnpunten in je skischoen dan is deze schoen niet geschikt voor je. Probeer altijd een andere, en ga er niet vanuit dat bootfitting meteen alle pijnpunten wegneemt. Bij erge pijn is er meer nodig dan alleen het vacuüm zuigen en het in de oven zetten van een skischoen… Zorg ervoor dat een skischoen gewoon goed zit, voel je iets een drukpunt ergens dan kan dit natuurlijk verholpen worden met verschillende technieken. Een skischoen die vanaf het begin al “pijn” doet is geen geschikte skischoen voor je voet. De stijfheid van een skischoen geeft aan hoe direct hij jouw bewegingen overbrengt op je ski. Een hogere flex is voor een meer gevorderde skiër en is meer direct dan een skischoen met een lage flex. Deze is minder stijf, daardoor minder direct en meer geschikt voor een beginner.

Heb je een skischoen gevonden in de goede maat en die gewoon goed zit? Dan kunnen veel wintersportspeciaalzaken de schoenen voor je op maat maken. Dit kan gebeuren door middel van het verwarmen van de skischoenen en deze vervolgens vacuüm te laten afkoelen, of door ze gewoon in ski-stand te laten afkoelen. Beiden zijn goed en kunnen eventuele drukpunten wegnemen. Je hebt skischoenen waarbij de binnenschoen vervormbaar is, maar ook skischoenen waar zowel de binnenschoen als buitenschaal vervormbaar is. Bij de laatste is het effect groter dan bij de skischoenen waarbij de binnenschoen alleen vervormbaar is. Dit zie je ook terug in de prijs, maar besef wel dat er weldegelijk een kwaliteit- en draagcomfort verschil zit in deze twee opties.

Een skischoen gaat ongeveer 6-8 jaar mee. Na deze periode moet je gaan nadenken over nieuwe skischoenen, omdat de binnenschoenen nu op beginnen te raken. Door al het vocht dat een skischoen te verwerken heeft tijdens de wintersport kan deze gaan schimmelen. Het voetbed zal minder worden en het geeft dan niet meer genoeg steun aan je voet. Zorg dat je schoenen altijd goed drogen en haal na de vakantie je binnenschoen uit de buitenschaal om deze goed te laten drogen. Op deze manier gaan je schoenen langer mee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *