Layering, zo doe je dat!

uvex_winter_15_16_w15_el1q3747_vaude_moritz_attenberger_1412_cmyk_r01_rzkl

Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende jassen die geschikt zijn om mee te skiën dat het heel begrijpelijk is dat je soms door de bomen de piste (:P) niet meer ziet. We proberen je door middel van dit artikel wat meer wegwijs te maken in de wereld van de ski jassen. Waar moet je juist op moet letten en wat nu echt belangrijk is aan jou perfecte ski jas.

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat voor soort skiër je bent en hoe je je jas dus gebruikt. En wat is nu de truc voor de perfecte winterjas voor ieder type wintersporter? Laagjes! Wij van SneeuwMeester zijn een groot voorstander en fan van het dragen van laagjes tijdens de wintersport. Waar wij voorheen twee jassen meenamen, nemen we nu maar 1 jas mee. Dit scheelt ruimte in je koffer en in de portemonnee, want je hoeft niet twee jassen aan te schaffen voor de verschillende weertypes.

Maar over welke lagen hebben we het nu en waarom zijn ze zo handig? Nou hier komen ze.

Laag 1: Base layer

Om te beginnen is thermo ondergoed een must! Het zorgt dat je geen last hebt van transpiratie. Door sneldrogend thermo ondergoed ervaar je geen nattig gevoel gedurende de dag. Ook helpt een thermo ondergoed voor een goede doorbloeding, wat weer zorgt voor een warmer lichaam. Wij adviseren de Odlo Evolution ondergoed lijn.

Laag 2: Pully

De tweede laag is een pully deze draag je dus over je thermo ondergoed. Een pully heeft meestal een wat hogere kraag wat meer warmte biedt rond je nek. Je hebt dan minder last van de wind wanneer je van de berg af gaat. Een goede pully is van een isolerend materiaal wat vooral warmte geeft. Een pully hoeft niet de hoofdprijs te kosten om er veel plezier van te hebben. De pully’s van Protest zijn van hoogwaardige kwaliteit en zijn er al vanaf 39,95!

Laag 3: Midlayer

De derde laag hoef je alleen aan te doen mocht het wat kouder zijn. Bij een zonnige dag is thermo ondergoed en een pully vaak al voldoende. Mocht het toch echt kouder zijn (zit je bijvoorbeeld op een gletsjer) dan is een midlayer geen overbodige luxe. Het geeft extra warmte en is ook functioneel, aangezien het vaak handige zakjes heeft om kleine dingen in te doen. Een vest is ook ideaal tijdens de après ski, hier kan je jas soms net te warm zijn als je onder het genot van een wijntje of biertje bij een vuurkorf staat. Een vest is dan een goede uitkomst, en het ziet er ook nog eens leuk uit!

Laag 4: dons jack

Wij zijn er helemaal weg van, dons jassen! Je kunt een dons jas ook zien als een midlayer, maar wij nemen ze liever apart. En dan niet de hele dikke, maar de dunne jasjes die ideaal zijn om je outfit af te maken. Dons werkt isolerend, is comfortabel, belemmert niet in je bewegingsvrijheid en is nu helemaal in. De dons jassen van Bergans of Norway zijn onze favorieten, deze zijn water afstotend, winddicht en beschikken over handige zakken met ritsen zodat er niets uit kan vallen. De Slingsbytind Down Jackets van Bergans of Norway zijn ideaal om in Nederland te dragen als jas, maar dus ook super geschikt voor op de piste!

Laag 5: Shell jack

De laatste laag is wederom optioneel. Zoals we net al zeiden is een dons jack niet waterdicht, maar waterafstotend. Mocht het dus echt slecht weer zijn, dan is een shell aan te raden. Een shell is een dunne jas, waar geen voering inzit. Je hebt dus met alleen een shell weinig warmte. Ben je dus een mooi weer wintersporter, dan is deze laag niet noodzakelijk om aan te schaffen. Laat jij je echter niet afschrikken door vallende sneeuw, dan is een shell zeker aan te raden! Kijk eens hier voor een voorbeeld van gave shell jack.

Zo, nu weet je welke lagen er zijn en kun je voor jezelf nagaan welke lagen voor jou van toepassing zijn. Met het lagensysteem kun je gedurende de dag je outfit veranderen naarmate het weer misschien opklaart of juist slechter wordt. Je stop de laag die je uit doet in je rugzak of neemt hem juist mee in je rugzak, zodat je hem aan kunt doen wanneer dit nodig is!

Heb jij nog meer vragen over een lagensysteem of wil je weten welke voor jou het beste zijn? Mail dan gerust naar info@sneeuwmeester.nl of bel +31 053 3032640 voor persoonlijk advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *