SneeuwMeester kennisbank

Inhoudsopgave

Ski’s
Skischoenen
Skistokken
Skihelm
Skibril

Ski’s

Het kopen van een ski is geen gemakkelijke aankoop. Je wilt veel plezier hebben van je ski’s en je wilt ski’s hebben die goed bij jou als skiër passen. Het is een relatief dure aankoop en daarom is het des te belangrijker dat je weet welke keus je hebt, hoe een ski in elkaar zit en welke ski uiteindelijk het beste is. Bij SneeuwMeester hebben we ski’s voor alle type skiërs, van beginner tot gevorderde, van een echte piste ski, tot een all mountain wij hebben het allemaal!

Allereerst zullen we je meer vertellen over de verschillende opbouwen van ski’s. Van welke materialen zijn ze gemaakt en wat zijn de voor- en nadelen hiervan.

2We beginnen met ski’s met een kunststof kern, deze worden ook wel een spuitski genoemd. Dit betekend dat de gehele binnenkant van kunststof is. Dit heeft als voordeel dat de ski erg licht is en relatief goedkoop.

Ski’s met een houten kern zijn vaak wat duurder en zwaarder, maar zijn van een hogere kwaliteit. Deze ski zal dan ook langer mee gaan dan een spuitski. Hij is dus slijtvaster en ze behouden wat langer hun flex dan een ski met een kunststof kern.

De onderkant van een ski wordt ook wel het belag genoemd, het is belangrijk dat deze goed glad blijft.De zijkanten van een ski wordt de staalkant genoemd. De Staalkant zit vaak vastgeplakt of geperst aan de zijkant van de ski en zorgt voor meer grip tijdens het skiën. De manier van slijpen speelt hierbij een grote r22ol, laat je ski daarom door een professional slijpen, zodat je tijdens het skiën een optimale grip hebt.

Je hoort vaak mensen praten over de stijfheid van een ski, maar wat is dit nu precies? Bij stijfheid gaat het om de mate waarin je een ski in de lengte kunt buigen. Een makkelijke ski buigt meer bij de
tip en is wat stijver rond de binding. Een ervaren skiër kan op een wat stijvere ski skiën, je moet dan wat meer kracht zetten en er is een betere techniek nodig om er goed op te kunnen skiën.

Je hebt ook nog de torsiestijfheid. Dit houdt in, de stijfheid tussen de twee staalkanten (welke hierboven benoemd zijn). Hoe gemakkelijk kunnen deze verdraaid worden, hoe hoger de torsiestijfheid, des te meer kantengrip je hebt. Een onervaren skiër kan beter een ski nemen met een iets minder hoge torsiestijfheid, omdat je anders over de piste kan komen te stuiteren en je minder controle hebt over je 222ski.

De camber is de mate van spanning die er op de ski staat. Als je een ski op de grond legt, zal je merken dat de ski
onder de binding niet op de grond ligt. Deze spanning is nodig om de ski snel te laten reageren, ofwel het zorgt voor een levendige ski. Er zijn verschillende soorten spanningen mogelijk en voor ieder type ski is er een andere camber. De afbeelding hieronder laat dit goed zien.

De rocker is de punt van de ski die omhoog staat, deze zorgt voor drijfvermogen. Dus hoe meer rocker hoe beter je door tiefschnee kunt, maar op een piste zal je merken dat je grip juist minder wordt.

Skischoenen

Bij het skiën is het van erg groot belang dat je goede schoenen hebt. Goede schoenen kunnen blessures voorkomen, zorgen voor meer skicomfort door warme voeten en kunnen effect hebben op je skitechniek. Tijdens het skiën wil je geen belemmeringen voelen in de vorm van zere en/of koude voeten, de medewerkers van SneeuwMeester kunnen jou optimaal adviseren met het vinden van de juiste skischoen voor jou!

Allereerst is de pasvorm erg belangrijk! Veel mensen kopen hun schoenen te groot, wat ervoor zorgt dat tenen gaan verkrampen tijdens het skiën. Dit heeft als gevolg dat je koude voeten krijgt, niet iets waar je op zit te wachten toch?

Hoe weet je nu wel dat je de juiste maat hebt? Wanneer je een skischoen aantrekt, is het normaal dat je tenen net de voorkant van de schoen raken. Ga je nu je knieën buigen, en dus in de skihouding staan, dan zal je merken dat je voeten de voorkant van de schoen niet meer raken. Als dit het geval is, heb je de goede maat te pakken. Zoals gezegd moet je in de skihouding voelen dat je tenen de skischoen niet meer raken, maar je hiel moet juist wel op zijn plek blijven staan. Wanneer je merkt dat je hiel niet in de schoen blijft staan, heb je waarschijnlijk niet de juiste skischoen aan. Het is dus belangrijk dat je in je achterhoofd houdt, dat een skischoen goed moet zitten tijdens het skiën, en dat deze, bijvoorbeeld tijdens het lopen, te klein kunnen lijken.

We hebben bij SneeuwMeester verschillende lengtematen en breedtematen en dus altijd een goed passende schoen voor jou!

Elke schoen heeft een andere flex, dit wil zeggen, de stijfheid van de schoen. Een hoge flex, betekent dat je meer kracht moet zetten om de schoen te buigen. Elk merk hanteert andere stijfheden, een skischoen van Fischer met een flex van 110 en een skischoen van Head met een flex van 110 kunnen totaal van elkaar verschillen. Dit is dan ook één van de redenen waarom het raadzaam is om een schoen aan te passen in de winkel. Een schoen met een hoge flex, is meestal meer geschikt voor de wat sportievere skiër en een wat minder hoge flex juist voor de recreatieve skiër. Wanneer je schoen te stijf is voor jou als skiër dan kun je niet je kracht goed overbrengen op je ski, hierdoor kan je techniek negatief worden beïnvloed.

Bij SneeuwMeester beschikken we over alle tools om je schoen perfect passend te maken. Zo kun je bij ons gebruik maken van Bootfitting, hierdoor wordt de schoen helemaal naar jouw voet gevormd. Ook beschikken we over zooltjes, welke voor optimaal comfort en ondersteuning van de voet zorgen.

Een goede schoen is het halve werk, en draagt bij aan een vakantie om nooit te vergeten! Niet omdat je moet toekijken hoe anderen skiën, omdat jij met koude, zere voeten zit, maar omdat jij de hele dag kunt genieten van de wintersport!

Kom langs bij SneeuwMeester voor de perfecte skischoen, advies op maat en de beste materialen.

Skistokken

Goede stokken zijn bijna net zo belangrijk als het hebben van goede ski’s.  Waar moet je op letten bij het vinden van de juiste stok, en welke stok past het beste bij jou? Het is allereerst belangrijk dat je je skihandschoenen meeneemt naar de winkel wanneer je nieuwe stokken gaat kopen. Bij SneeuwMeester kun je onze handschoenen gebruiken om de perfecte stok te vinden. Met de blote hand kun je niet goed beoordelen hoe je de grip van een skistok is.

Skistokken zorgen voor meer balans en stabiliteit tijdens het skiën. Ze zijn dus een belangrijk deel van je uitrusting. Des te belangrijker om goede stokken te kiezen en om te weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende stokken.

Een skistok kan van diverse materialen gemaakt zijn. Bij SneeuwMeester verkopen we skistokken van aluminium en van carbon. De stokken van aluminium zijn wat voordeliger, maar kunnen wel eerder breken of buigen wanneer je valt. Ben jij een fanatieke skiër dan raden wij skistokken aan die tegen een stootje kunnen, de skistokken van carbon, deze zijn duurder, maar gaan langer mee en zijn vele malen sterker.3

Niet alleen het materiaal van de stok is verschillend, ook de handgreep verschilt. Naast de handgrepen met een lus
waar je hand door gaat, zodat je de stok niet verliest. Wij verkopen ook het Trigger S systeem van Leki. Dit systeem is ontwikkeld, om blessures te voorkomen. Wanneer je ten val komt en je de stok niet loslaat kan dit pijnlijke gevolgen hebben. Het Trigger S systeem zorgt ervoor dat je stok losschiet wanneer je ten val komt. Tevens is het eenvoudig, makkelijk en sneller om de stokken vast te maken aan je handschoenen. In de afbeelding hiernaast is te zien hoe het systeem werkt, het haakje aan de stok wordt in een plastic lusje geschoven waardoor deze vast komt te zitten. Bij een val schiet deze automatisch los.

Skihelm

Ieder hoofd is anders en daarom past niet ieder hoofd in dezelfde helm.

Na het lezen van deze tekst weet je precies waarom het belangrijk is om een helm te dragen, maar ook welke features een helm heeft en waar ze voor dienen. Om de juiste maat helm te vinden, kun je het beste kijken in de maattabellen.

Allereerst wil SneeuwMeester je wijzen op het belang van een ski helm. Wij vinden dat iedereen op de piste een helm dient te dragen. Een helm biedt niet alleen bescherming, maar geeft ook warmte en comfort. Dus wees slim en draag een helm!

Bij SneeuwMeester vind je vizierhelmen, maar ook de ‘normale’ helmen. Het voordeel van een vizierhelm is dat je geen bril hoeft te kopen, want deze zit al op de helm gemonteerd. Wij bieden vizierhelmen aan met meerdere lenzen, hierdoor kun je bij zonnig weer een andere lens gebruiken, dan wanneer het sneeuwt. Voor ieder weer type is er een passende lens.

Meer informatie over de verschillende lenzen is te vinden bij Skibrillen.

De meeste helmen zijn verstelbaar en dat betekend dat je hem net iets strakker of losser af kunt stellen door middel van een draaisysteem, een elastische band of een opvulsysteem. Bij SneeuwMeester beschikken we over helmen met een draaisysteem. Bij dit systeem zit er een wieltje aan de achterkant van je helm die je kunt aandraaien waardoor je helm strakker of losser gaat zitten. Ook hebben wij het revolutionaire systeem van Uvex, het Octo+ systeem.

Er zijn verschillende soorten helmen. Zo heb je allereerst de im-mold helm. Dit zijn erg lichte helmen die gemaakt zijn van polycarbonaat en schuim dat onder hoge druk wordt aangebracht in de helm. Bij een val ben je goed beschermd, maar het materiaal zal minder bescherming bieden wanneer je bijvoorbeeld op een tak valt, deze kan er dan nog wel doorheen komen.

Daarnaast heb je hardshell helmen. Deze helmen bieden de beste bescherming, niet alleen bij een simpele val. Ook wanneer je met je hoofd op rotsen of takken valt ben je met deze helmen goed beschermd. De schaal van deze helmen is vele malen sterker dan van een im-mold helm. Een nadeel van deze helmen is dat ze zwaarder zijn dan de im-mold helmen.

In de afbeelding hieronder is het verschil tussen im-mold en hardshell te zien.

11

Skibril

Een skibril is belangrijk om goed te kunnen zien op de piste, maar dient ook als bescherming van je ogen tegen de felle zon. Je kunt een zonnebril dragen tijdens de wintersport, maar zorg er dan voor dat je een bril hebt met een goed UV-filter. De schittering van de sneeuw maakt dat de zon hier feller is en een goedkopere bril kan al snel niet genoeg bescherming bieden tegen het felle licht. Wij adviseren dan ook om een goede zonnebril of skibril te dragen.

Het voordeel van een skibril is, dat er geen wind achter de bril komt.  De kans op traanogen is met een skibril een stuk kleiner. Een ander voordeel van een skibril ten opzichte van een zonnebril, is dat je een veel wijder zicht hebt. Je hebt namelijk geen last van het montuur van de bril, omdat de lens van een skibril veel breder is.  (Sommige vinden een skibril ook fijner zitten wanneer je een helm op hebt, een zonnebril zit onder je helm en een skibril er juist overheen). Wanneer je een goede zonnebril hebt, maakt het qua bescherming voor je ogen weinig uit of je een skibril draagt of een zonnebril, de andere aspecten spelen hierbij meer een rol en het is maar net wat je zelf prettiger vindt.

Het eerste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een skibril is, of de bril een dubbele lens heeft. Dit zorgt ervoor dat de bril niet zal beslaan tijdens het skiën. Een spiegelende lens is fijner wanneer je de bril ook draagt op zonnige dagen. Heb je met zonnige dagen een zonnebril op, dan volstaat een niet spiegelende lens ook prima, omdat je hem dan waarschijnlijk alleen gebruikt op dagen dat het sneeuwt en er dus geen zon is.

De kleur van de lens is ook erg belangrijk. Kleuren als geel en oranje zorgen ervoor dat je meer diepte kunt zien. Vaak wordt gedacht dat oranje de beste kleur is om diepte te zien, maar dit is niet het geval. Met een skibril met een roze lens ziet men in principe beter diepte dan een bril met oranje lens. Er zijn ook lenzen die mee kleuren met de hoeveelheid zonlicht die op de lens valt, dit wordt een varioflex lens genoemd.

De bril veranderd bij ieder weertype van kleur, dit zorgt ervoor dat je altijd de juiste bescherming en het beste zicht hebt.

Er zijn twee soorten lenzen, de cilindrische lens en de sferische lens. Een skibril met een cilindrische lens is meestal een iets goedkopere bril, biedt goede bescherming, maar kan een vertekend beeld geven van de omgeving, omdat het een platte lens is. Een skibril met een sferische lens is meestal wat duurder, maar geeft je een breder gezichtsveld en je hebt met deze bril minder last van schitteringen van de sneeuw. Deze lens geeft een minder vertekend beeld dan de cilindrische lens, omdat de lens bol loopt.

Belangrijk is dat dat je de binnenkant van het glas nooit aanraakt. Er zit namelijk een beschermlaagje in de bril, tegen krassen, maar ook ter voorkoming van condens. Dus leg je bril gewoon te drogen, maar ga er vooral niet met je vingers of met een doekje in!

wil jij weten waar je ons online kunt vinden? klik dan hier!