Wees lief voor je ski’s, onderhoud ze goed!

race_16

Het is geen geheim meer dat onderhoud van je ski’s erg belangrijk is. Toch zijn er nog te veel mensen die er niet alles aan doen om hun ski’s goed te onderhouden. Na het lezen van dit artikel weet je of jij ook iets kan verbeteren aan de manier van onderhouden van je ski’s!

Bij onderhoud aan ski’s is het eerste wat in je opkomt meestal de jaarlijkse slijp/wax beurt die steeds meer wintersporters trouw doen. Er kunnen alleen nog meer dingen gedaan worden om de levensduur van je ski te verlengen, maar ook om je ski plezier te vergroten.

Allereerst de algemene onderhoudstechnieken voor je ski’s, maar natuurlijk ook voor je snowboard! De simpelste manier is het waxen van je materiaal. Wax zorgt ervoor dat je ski slijtvaster is en dat het beter glijdt over de sneeuw. Het vormt een beschermlaag tegen eventuele kleine steentjes zodat die niet meteen het belag beschadigen.

Vervolgens het slijpen, na 2 à 3 weken te hebben geskied worden de zijkanten van je ski’s bot. Dit betekent dat een bocht nemen moeizamer zal gaan. Ook zorgt dit ervoor dat je minder grip hebt op ijzige pistes. Het tijdig slijpen van je ski’s is dus belangrijk om je zekerder te voelen op ijzige pistes, door meer grip te ervaren. Geslepen ski’s zorgen daarbij ook dat het maken van bochten in het algemeen gemakkelijker gaat. Doordat er een directere reactie ontstaat wanneer je met scherpe kanten een bocht inzet, dan wanneer je met botte kanten een bocht inzet ervaar je meer souplesse. Hier komt nog bij dat slijpen eventuele roest dat is ontstaan gedurende de periode dat je ski’s opgeborgen stonden, wordt verwijderd.

Wanneer je belag is beschadigd, is het belangrijk om deze beschadigingen te laten repareren. De ski kan anders uitdrogen en hierdoor kan de flexibiliteit van de ski verloren gaan. Wanneer je ski geen flexibiliteit meer heeft, ben je helaas genoodzaakt om een nieuwe ski te kopen.

Weer thuis?

Nu kom je terug van vakantie en na een lange rit haal je je ski’s uit de skikoffer (ski’s los op het dak is absoluut niet aan te raden, de wind, de regen en eventueel opspattende steentjes/zand kunnen de ski’s beschadigen). Het is nu je thuis bent belangrijk dat je je ski’s uit elkaar haalt! Laat ze vooral niet in elkaar zitten, want op deze manier zit er misschien wel een jaar lang spanning op de ski, wat iet bevorderlijk is voor de vorm van de ski en zijn flexibiliteit. Dus haal ze even uit elkaar, maak ze even droog met een handdoekje en laat ze 24 uur drogen. Dit gaat roest tegen. Leg ze niet in een vochtige ruimte, zoals het tuinhuisje of de schuur, vocht kan de ski aantasten en dat willen we natuurlijk niet. Maar zet je ski’s nu nog niet weg! Om uitdroging te voorkomen is het raadzaam om ze even te laten waxen voor het opbergen. Hierna zet je je ski’s ergens neerzet waar het droog is (dus niet in het tuinhuisje of in een tochtige schuur). Zet ze vervolgens rechtop of hang ze op in een speciale skistandaard.

Eén keer in het jaar je ski voor een grote beurt (of een kleine als je nauwelijks beschadigingen aan het belag hebt) is voldoende als je gemiddeld 2 weken per jaar skiet en verder geen gekke dingen doet tijdens de vakantie. Vraag je tijdens de vakantie veel van je ski’s? Dan hebben ze ook vaker een onderhoudsbeurt nodig.

We hopen dat je iets aan deze tips hebt en dat je natuurlijk nog meer en langer kunt genieten van je ski’s (en snowboards natuurlijk;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *